Reddingshonden groep

De Reddingshonden Groep van HSV de Liemers richt zich op het trainen van reddingshonden en hun geleiders voor het opsporen van vermiste (nog levende) personen. Wij trainen volgens het IPO-R programma, waarmee we combinaties opleiden voor examens en/of wedstrijden dan wel inzetbaarheid bij vermissingen.

Het opleiden reddingshonden:
De taak van een reddingshond (search and rescue, afgekort SAR) is het zoeken naar en vinden van slachtoffers. De hond heeft bewezen zeer effectief te zijn in het opsporen van mensen want hij beschikt over een geweldig reukvermogen en met de juiste training geschikt is om grote gebieden of moeilijk begaanbaar terrein af te zoeken.
Hond en geleider worden getraind op verschillende disciplines waarbij diversiteit aan terreinen en locaties (bos, sloop/puin, gebouwen, water, etc.), als ook onderdelen op gebied van gehoorzaamheid, zelfstandigheid en behendigheid van de hond, uitgebreid de aandacht krijgen.

Het team

Het opleiden van een reddingshondenteam kost geduld en (vrije)tijd met in eerste instantie als belangrijk doel dat je als geleider met heel veel plezier gaat samenwerken met je hond.
Daarnaast is het hele team daar omheen van essentieel belang, waarbij we met veel motivatie en in een fijne sfeer samen werken aan het bereiken van een mooi resultaat. Het opleiden van reddingshonden is een teamsport, je hebt elkaar nodig om bijvoorbeeld slachtoffer te spelen tijdens de zoektrainingen maar ook voor het opleiden en begeleiden van de combinaties bij de zoek- en gehoorzaamheidstrainingen.

.Trainingen

Wij trainen op donderdagavond gehoorzaamheid op het veld van HSV de Liemers. Det programma bestaat uit een deel appel en een deel hindernissen.

De zaterdagen zijn voor de praktijk trainingen. Hierbij proberen we zoveel mogelijk diversiteit in zoeklocaties te vinden. We starten de training met het samen doornemen en voorbereiden van de oefeningen die we die dag willen uitvoeren en sluiten de training af met een korte evaluatie.

Daarnaast trainen we geregeld ook samen met collega reddingshonden groepen nemen we deel aan seminars en workshops, omdat het opdoen en delen van kennis en ervaring een waardevolle aanvulling is op ons eigen trainingsprogramma.


Lezen van de hond:

Een hond kan gaan verwijzen of tenminste bezig zijn met de geur welke hij aan het zoeken is als:

  • De hond tijdens zoeken ineens van richting veranderd, een hoek maakt, of hij afwijkt van de rechte lijn;
  • Verandering van tempo, langzamer of sneller; 
  • Hij heeft wat langer interesse in een bepaald gebied, ook al leid dit niet tot een verwijzing;
  • Hij staat stil en staart naar een bepaald punt;
  • Hij begint te krabben of zijn tanden te gebruiken op een bepaald punt. Om zo dingen aan de kant te krijgen en dichter bij de bron te komen. Als hij slechts een enkele keer krabt wees dan voorzichtig en stil omdat de hond nog aan het uitwerken is;
  • De hond probeert door bepaalde bewegingen de geleider naar de bron van de geur te brengen, meestal is hij opgewonden en door heen en weer te lopen maakt hij de geleider duidelijk welke kant hij op moet.Je kunt ons ook volgen op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/ReddingshondenGroepdeLiemers/


© Copyright HSV "de Liemers"